Big 12 (by Trombone Shorty)

8 mei 2011 - New Orleans, Louisiana, Verenigde Staten

JazzFestFoodDat was alweer dag twee van Jazzfest. Nog steeds bloedheet. Vandaag onwaarschijnlijk veel lemonade gedronken, met ananas, aardbeien, met rum en aardbeien.........hik.

We hebben ons, als echte Amerikanen een festivalkleed en een opklapbare stoel aangeschaft (met Jazz-fest-logo…jahaa we horen er bij) en hebben ons een klein huiskamertje ingericht onder een grote oude boom midden op het festivalterrein. Dat is dan onze vaste uitvalsbasis voor de dag. ‘t Is wel opmerkelijk hoe mooi het festival gebleven is, ondanks de oprukkende commercie op andere festivals. Op één of andere manier is het ze gelukt om alles een eigen couleur locale te geven en de commercie ver buiten de deur te houden. De enorme markt in het midden van het terrein bestaat louter uit stands met leuke voorwerpen die door lokale kunstenaars en ambachtslieden worden gemaakt. Hetzelfde geldt voor al het eten. Alles komt van lokale restaurants, cateraars, eethuizen en ijspaleizen. Dus nergens grote hoeveelheden Pepsi, Bud-beer, Burger King, Pizzahut of andere van Amerika bekende rotzooi, maar leuke en lekkere plaatselijke dingen. En er wordt wat omgezet. 400.0000 bezoekers is de schatting.

De muziek was weer lekker: Marcia Ball (plaatselijke pianovedette, ziet eruit als een huisvrouw, klinkt als een dronken del), Jeffery Broussard (speelt trekzak als een bezetene, en kan zingen terwijl in zijn linker mondhoek een satéprikker hangt, 50 minuten lang), Bill Kirchen (leuke oude heer die het midden houdt tussen Elvis Costello, Dan Hicks, Nick Lowe en het lelijkste jongetje van de klas), Jesse Winchester (oude man met oude gitaar) en........dan Trombone Shorty........waanzinnig!! Brassband blazers, hardrock gitaren, funkende grooves en jazzy drums. Spektakel. Lange tijd niet zo iets gezien........een soort mix van Living Color, Urban Dance Squad, Bigband en Miles Davis. Gaat dat zien......Hij wordt inmiddels ook gezien als New Orléans’ nieuwe Messias. Hij moet de muziekscène van New Orléans naar het volgende niveau tillen en laten zien dat er wederom iets nieuws uit deze stad komt. En dat lijkt gelukt.

We hebben de dag afgesloten met The Gospelexperience van Aaron Neville. Op de tonen van Ave Maria verlieten we de gospeltent richting de bus....achter ons ramde The Strokes nog even een potje rock over het veld.

En het eten dan......Bertjan...we horen niks over het eten.

Het was weer veel, vers en geweldig lekker: Po-boy met Crawfish, Stuffed Crab, Breadpudding met bourbon karamel, Mango Freeze (als ontbijt), Cajun-Jambalaya, Aardbeien Sorbet, Chocolade-ijs met marshmallows, Frozen Daquirie, Crisp Fish, Mojito sorbet en heel veel Lemonade........

en we zijn nog een paar dingen vergeten.

En nu is het weer uitpuffen voor morgen, de laatste dag “hemel op aarde.........”.

Proost! daar gaat weer een Margherita......

 Recept van de dag

Gebakken Crawfish Po'boy met Remouladesaus

  • 1 kopje mayonaise
  • 1 eetlepel bleekselderij, gehakt
  • 1 eetlepel sjalotjes, gehakt
  • 1/2 theelepel knoflook, gesnipperd
  • 2 eetlepel uien, gehakt
  • 3 eetlepel ketchup
  • 3 eetlepel mosterd, Creoolse
  • 1 theelepel hete saus
  • zout en peper
  • 250 gram langoestenstaarten, (rivierkreeft)
  • 1/2 kopjes Masa, (Mexicaans maïsmeel)
  • 1/2 kop maïzena
  • 2 Essence, zie recept
  • Olie voor frituren
  • Zout en peper
  • 2 stokbroden
  • 1/2 kopjes sla
  • 6 plakjes tomaat
  • 1 zak chips
  1. Verwarm de friteuse. Voor de remouladesaus: Meng in een kom alle ingrediënten (mayonaise, selderij, sjalotjes, knoflook, ui, ketchup, mosterd, hete saus) en meng tot het 1 geheel is. Breng op smaak met zout en peper. Zet 15 minuten in de koelkast.
  2. Bestrooi de langoesten (rivierkreeft) met 1 eetlepel van Essence. Meng de masa en maïsmeel. Breng op smaak met de resterende eetlepel van de Essence. Gooi de langoesten in het masa-/maïsmeelmengsel. Schud de overtollige coating er af en bak in de friteuse. Bak de langoesten tot ze goudbruin zijn, ongeveer 3-4 minuten, onder voortdurend roeren. Haal ze uit de friteuse en leg op een met papier beklede plaat. Breng op smaak met Essence.
  3. Snijd het brood in helften, verspreid de remoulade aan beide zijden van het brood. Leg de helft van de gebakken langoustines op de remouladesaus. Sla en tomaten erop leggen. Chips er naast leggen.

Essence (Bayou Blast)

  • 2,5 eetlepel paprikapoeder
  • 2 eetlepel zout
  • 2 eetlepel knoflookpoeder
  • 1 eetlepel zwarte peper
  • 1 eetlepel uienpoeder
  • 1 eetlepel cayennepeper
  • 1 eetlepel oregano
  • 1 eetlepel tijm
  1. Meng alle ingrediënten. 
Van reisblog naar fotoboek
Laat een prachtig fotoboek afdrukken van je verhalen & foto's. Al vanaf € 21,95.
reisdrukker.nl

Foto’s