I Know Why The River Runs (by Julie Miller)

11 juli 2011 - Yosemite National Park, California, Verenigde Staten

Wat moet je nog zeggen over Yosemite. Los van het feit dat iedereen in Nederland de naam constant verkeerd uitspreekt (djosemait is het niet, jossemmetie wel) en dat het nooit meer goed je bek uitkomt als je het eenmaal verkeerd hebt gezegd.

Het zijn vooral de elementen die indrukwekkend zijn. Zo groots en meeslepend als de natuur hier is, dat is onbeschrijfelijk. Hoge rotswanden, de grootste watervallen sinds 30 jaar, sneeuw op de toppen, bomen van duizenden jaren oud.

Overigens is er weer een onverlaat van de waterval afgevallen en met een doffe klap 200 meter lager op de keien terecht gekomen omdat hij dacht dat het voor de foto leuk zou zijn dat hij even zou gaan pootje baden.

Wat me er trouwens op brengt dat veel Amerikanen, veel meer dan wij, zich bewust zijn van de elementen en daar constant mee leren omgaan.

In Texas was men zich bewust van de gevaren van alle hurricanes die vanuit de grote vlakten richting de bewoonde wereld trekken. Een constante verbinding met het meteorologisch instutuut zorgde er voor dat waarschuwingen het huis op tijd bereikten.

In Cayucos staat achter in de auto van Michelle een boodschappentas met water, mueslirepen en blikvoer voor het geval zij met haar auto tijdens een aardbeving vast komt te zitten.

En heel California is aan de kust vergeven van waarschuwingsborden voor de Tsunami. Met dikke pijlen wordt de richting aangegeven welke je moet lopen om op hoger gelegen delen uit te komen in geval van een dikke overstroming.

Da’s weer eens wat anders dan een drie-jaarlijkse foldertje wat de rampenbestrijding bij ons laat bezorgen in het plaatselijke huis-aan-huis-blaadje.

Recept van de dag

Maple Pecan Mueslirepen

  • 3 kopjes havermout
  • 1/4 kopjes lijnzaad
  • 1/2 kopjes rozijnen
  • 1/2 kopjes pecannoten
  • 1 banaan, geprakt
  • 1 ei, losgeklopt
  • 1/4 kop ahorn siroop
  • 1/4 kopje honing
  • 1 theelepel maple extract

1. Meng haver, lijnzaad, rozijnen en pecannoten in een grote kom. Meng in een andere kom de overige ingrediënten en voeg ze toe aan havermengsel. Roer samen tot volledig gecombineerd.

2. Leg ze in een ingevette ovenschaal en bak op 170 graden gedurende 20 minuten. Snijd ze in repen, terwijl ze nog warm zijn.