King Of New Orléans (by Better than Ezra)

7 mei 2011 - New Orleans, Louisiana, Verenigde Staten

JazzFestDe eerste dag Jazzfest zit er op. Nek verbrand, oren vol wonderschone klanken en magen gevuld. Hij was weer fijn (of om met m’n zus te spreken: ”het is hier hemel op aarde”).

Want ja, wat is Jazzfest......het is een soort malle mengeling van de eerste zomerdag in Zandvoort, North Sea Jazz, Lowlands, Pinkpop, de preuverij in Maastricht, de Parade, kamperen met de middelbare school en de kunstbeurs. Dat allemaal in een groot open veld. Eigenlijk alles wat New Orléans op cultureel gebied te bieden had en heeft is er, muziek van zware jazz tot hard rock, streetparades met gekleurde veren en swingende muzikanten, kunst van houtsnijwerk tot “modern art”, Indianendansen, gekke mensen, wereldberoemde en (voor altijd) onberoemde artiesten en eten, veel eten, van Key-lime-pie, tot alligatorsoup, tot stuffed crab, tot verse limoensap, tot gumbosoep met worst, tot bevroren verse mango.....en nog veel meer. En alles ongelofelijk lekker en super vers. Dus houd je van dans, muziek en lekker eten (in geweldig weer).............Jazz-fest. Amerikanen komen hier vanuit alle staten elk jaar opnieuw.

Onze score voor vandaag:

Muziek: Guitar Slim Jr, Kourtney Heart, Joe Hall And the Louisiana Can Cutters, Soul Rebels Brass band (strakste en lekkerste brassband die ik ooit zag), Edie Brickell, Better than Ezra, Eric Lindel, Willie Nelson.

En eten: stuffed crab, almond fish, shrimp maquechoux, frozen mango, taco crawfish, gumbo andouille, pecan-bourbon icecream, chocolate-marshmellow-icecream, key-lime-pie, verse limoensap

Recept van de dag

Pecan-bourbon IJs

  • 1/2 kopjes boter
  • 1 kopjes pecannoten
  • 1,5 kopjes melk
  • 1,5 kopjes slagroom
  • 3/4 kopjes suiker
  • 8 eierdooiers
  • 4 eetlepel bourbon
  • 1 theelepel vanille-extract
  1. Smelt boter in een middelgrote koekenpan op middelhoog vuur. Kook, onder regelmatig roeren, 2 tot 3 minuten of tot de boter goudbruin wordt.
  2. Voeg pecannoten toe, en sauteer 2 minuten of tot licht gebruind en geroosterd. Verwijder de pecannoten met een schuimspaan uit de pan. Zet de gebruinde boter en pecannoten apart.
  3. Breng melk, room en suiker aan de kook in een middelgrote pan op middelhoog vuur, af en toe roeren. Haal van het vuur en roer door de gebruinde boter.Klop eierdooiers op midden hoge snelheid met elektrische mixer tot het dik en licht is (ongeveer 2 tot 3 minuten). Roer geleidelijk een kwart van het hete roommengsel in eieren. Voeg rest van het dooiermengsel toe en blijf roeren. Koken op midden-laag vuur, onder voortdurend roeren, 5 minuten. De saus moet op de achterkant van een lepel blijven hangen, dan is de saus goed.
  4. Schenk het mengsel door een fijne zeef in een kom. Roer bourbon, vanille en pecannoten er door. Dek af en laat 1 uur afkoelen. In ijsmachine doen en 15 tot 20 minuten, of tot het de gewenste consistentie heeft, laten draaien.

Foto’s