Chocolate Man (by Guy Davis)

15 juli 2011 - Buellton, California, Verenigde Staten

Koffers pakken. Dat was voor opa en oma het devies. Na het motel-ontbijt (vandaag veel te hete koffie met een voorverpakte cinnamon-rol) was het tijd om de auto van opa en oma bij de verhuurder in te leveren. Omdat er nog wat tijd over was besloten we ons favoriete stukje LA met een bliksembezoek aan opa en oma te tonen. Op naar Venice Beach! Erica en ik waren hier 20 jaar geleden al eens geweest en toen was het een haven van hippies, muzikanten, zwervers, surfers, skaters, mooie dames, waarzeggers en opgepompte bovenlijven. Zou dat nog steeds zo zijn na 20 jaar? Of was het een mondaine badplaats geworden.

Gelukkig. Het is er nog steeds een rommelig zooitje. Natuurlijk een paar duurdere appartementen zijn er wel aan vast geplakt, maar 80% van de mensen die je ziet lopen, skaten, fietsen en rolschaatsen ziet er nog uit alsof ze de reguliere maatschappij zijn ontvlucht. Natuurlijk, de beachbike is nu in hoge mate aanwezig, de rolschaatsen hebben nu 4 wielen achter elkaar en de hippies zijn ouder geworden. Maar het blijft nog in hoge mate een lange strip aan het strand met vage winkeltjes met vage lui. Zelfs het roze Cadillac Hotel, wat 20 jaar geleden onze verblijfplaats was, stond er nog. Vrijwel onaangetast, wat je het ergste doet vrezen voor de kamers.

En….. Harry Perry was er nog, zij het nu veel ouder. Harry Perry speelt Hendrix-gitaar, heeft een tulband op en rijdt op rolschaatsen over Venice Beachfront. Binnen 30 minuten troffen we hem weer. Gelukkig was er niks veranderd. Soms hoop je daar op, zelden wordt het bewaarheid. En na een lunch[1] op Venice Beach was het voor opa en oma BYE BYE Zwaai Zwaai America. Het was gek om ze op Denver van het vliegtuig te halen. Het voelde nog gekker om ze na 4 weken in Los Angeles weer op het vliegtuig te zetten. We hebben een lekkere tijd samen gehad, veel gezien, veel gedaan, veel gegeten. Het was super gezellig. En Robbie en Cooper zullen opa en oma vooral missen.

Maar nu oogjes drogen en naar het vliegtuig!

Tot over 6 weken opa en oma! Doooeeeiiii!

Op de terugweg nog wel in een fantastisch restaurant[2] gegeten. Niet zo zeer vanwege het eten, als wel om de historie.

Het begon allemaal in 1924, toen Anton Andersen, geboren in Denemarken een stukje van de Golden State, Californië kocht. Anton, die was opgeleid in exclusieve restaurants in Europa en New York, hing zijn smoking in de mottenballen en trok een schort aan. Hij en zijn vrouw, Juliette, opende een klein restaurant en noemde het "Electric Cafe Andersen”, ter ere van hun waardevolle bezit, een nieuw elektrisch fornuis.

Anton was nogal een “type”, vooral beroemd om zijn buitengewone vermogen om gezichten en namen te onthouden zonder fouten. Al snel stopten beroemdheden op weg naar Hearst voor een maaltijd.

Het meest populair bij de klanten was de erwtensoep.

Slechts drie jaar nadat de eerste kop soep was opgediend, zagen ze tot hun verbazing dat ze per jaar een ton erwten hadden besteld. Imniddels zijn dat vele tonnen per jaar. En ook wij hebben meegedaan aan het onbeperkt “Peasoup” eten.

Recept van de dag

Chunky Ham & Pea Soup

  • 1250 gram gerookte ham
  • 4 laurierblaadjes
  • 500 gram spliterwten, afgespoeld
  • 1 theelepel tijm
  • 2 eetlepel extra vergine olijfolie
  • 2 ui, gesnipperd
  • 2 wortelen, in stukjes
  • 2 selderijknol, in stukjes gesneden
  • 1 eetlepel ongezouten boter
  • 2 teen knoflook, gehakt
  • suiker
  • 3 rode aardappelen, schoongeboend en in blokjes
  • zwarte peper
  • 1 rode ui, gehakt
  • balsamico azijn
  1. Doe de ham, laurierblaadjes en water in grote soeppan. Dek af en breng aan de kook op middelhoog vuur. Zet het vuur laag en laat sudderen tot het vlees gaar is (2 tot 2 1 / 2 uur). Verwijder hamvlees-en beendermeel van het bot en zet apart.
  2. Voeg spliterwten en tijm toe en breng opnieuw aan de kook, zet het vuur laag en laat zonder deksel pruttelen tot de erwten zacht zijn, maar niet opgelost (ongeveer 45 minuten). Als vlees is afgekoeld in stukjes snijden. Terwijl de erwten sudderen, verhit de olie in een grote koekenpan op hoog vuur en voeg uien, wortelen en selderij toe en bak ze, onder regelmatig roeren, totdat het meeste vocht verdampt is en de groenten bruin beginnen te worden (5 tot 6 minuten).
  3. Zet het vuur laag en voeg boter, knoflook en suiker toe. Kook de groenten, onder regelmatig roeren, tot ze diep bruin zijn (30 tot 35 minuten) en zet ze apart.
  4. Voeg de gesauteerde groenten, aardappelen, en gesnipperde ham toe aan de spliterwten. Sudderen tot de aardappelen en erwten beginnen te ontbinden en de soep dikker wordt (ongeveer 20 minuten). Breng op smaak met peper.
  5. Schep soep in kommen, bestrooi met rode ui en balsamico.

[1] Dannys Venice, 23 Windward Avenue, Vencie, CA 90921 (***--)

[2] Peas Soup Andersen’s Restaurant, 376 Avenue of the Flags, Buellton, CA 93427 (***--)